- De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft van megadonaties tijdens Thanksgiving een traditie gemaakt.
- Buffett heeft onlangs voor omgerekend bijna 800 miljoen euro aan aandelen van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway geschonken aan stichtingen voor goede doelen.
- In een persverklaring vertelt Buffett over wat er met zijn enorme vermogen gebeurt, als hij dood is.
- Lees ook: Volgens Warren Buffett is het vermijden van fouten in het leven eenvoudig: ‘Schrijf je eigen necrologie en kijk hoe je die waar kunt maken’.
Superbelegger Warren Buffett doet tijdens het Amerikaanse Thanksgiving-feest meer dan het kopen van een kalkoen voor het diner. Hij doneert dit jaar een slordige 800 miljoen euro aan goede doelen door aandelen van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway te schenken aan vier stichtingen voor goede doelen, die door zijn familie worden beheerd.
Het vermogen van Buffett wordt momenteel geschat op 121 miljard dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Dat komt neer op ongeveer 110 miljard euro.
Buffett heeft 1.600 aandelen van Berkshire Hathaway’s Class A-aandelen omgezet in 2,4 miljoen aandelen van de veel goedkopere en veel meer liquide Class B-aandelen van het conglomeraat, zo blijkt uit officiële documenten.
Hij gaf 1,5 miljoen B-aandelen aan de Susan Thompson Buffett Foundation, vernoemd naar zijn overleden vrouw, en telkens 300.000 aandelen aan de organisaties van zijn drie kinderen: The Sherwood Foundation, The Howard G. Buffett Foundation en NoVo Foundation.
De schenkingen waren samen 866 miljoen dollar waard, gebaseerd op de slotkoers van 361 dollar van de Berkshire B-aandelen op dinsdag.
Door de schenkingen heeft Buffett nog 216.687 A-aandelen over. In juni schonk hij al aandelen ter waarde van 4,6 miljard dollar aan de Bill & Melinda Gates Foundation en dezelfde vier familiestichtingen.
In het persbericht over zijn donaties wijdt Buffett uit over zijn kijk op rijkdom, filantropie en de toekomst van Berkshire Hathaway.
Buffett over wat er gebeurt met zijn vermogen als hij dood is
"Op mijn 93e voel ik me goed, maar ik realiseer me ook dat ik op mijn laatste benen loop", zegt de topbelegger. Buffett geeft aan dat hij moeite heeft om te geloven dat zijn eigen drie kinderen nu tussen de 65 en 70 jaar oud zijn.
"Dynastieke rijkdom is niet wenselijk", schrijft Buffett, die eraan toevoegde dat "rijk zijn je niet wijs of slecht maakt".
Buffett geeft aan dat zijn drie kinderen - Howard, Susan en Peter - executeurs-testamentair zullen zijn en meer dan 99 procent van zijn fortuin zullen ontvangen om dat vervolgens te verdelen over goede doelen.
"In 2006 waren ze nog niet klaar voor deze geweldige verantwoordelijkheid, maar nu wel," zegt hij, verwijzend naar de "Giving Pledge" die hij dat jaar deed om vrijwel al zijn rijkdom aan goede doelen te schenken.
De baas van Berkshire geeft aan dat het trio dat de leiding krijgt over zijn fortuin, unanieme beslissingen moet nemen en altijd opvolgers moet hebben om geschillen over wie de leiding heeft te voorkomen.
Ook zegt hij dat de zogenoemde trust (een Amerikaanse rechtsvorm voor een stichting) waar zijn vermogen in eerste instantie onder zal vallen na zijn dood, strakke statuten krijgt.
Buffett meldt verder dat de trust zichzelf na ongeveer tien jaar zal opheffen en met een kleine staf zal werken, vermoedelijk om ervoor te zorgen dat zijn rijkdom snel wordt verdeeld over diverse goede doelen en er zoveel mogelijk geld naar goede doelen gaat.
De multimiljardair gaat ook in op de vooruitzichten van Berkshire Hathaway in het post-Buffett tijdperk en zegt dat zijn opvolger, Greg Abel, en de raad van bestuur de juiste keuzes zullen maken om het bedrijf vooruit te helpen. Terwijl grote organisaties in verval kunnen raken, "is het voordeel van Berkshire dat de organisatie ontworpen is om lang mee te gaan."
Tot slot belooft Buffett dat de verdeling van zijn vermogen na zijn dood transparant zal zijn, met informatie die voor iedereen is in te zien.